Volby 2013 : Voliči rozhodnou, kdo půjde bručet

Tak trochu s úsměvem a očekáváním sleduju politické šachy na obou pólech politického spektra. V pozadí boje za lepší zítřky České republiky je často cítit mnohem silnější motivace, která možná s politikou tak dalece nesouvisí. V kontextu panických reakcí některých vysoce postavených státních úředníků na případné změny v obsazení klíčových resortů a odporu k vyšetřování podezřelých machinací, nabývám pocit, že se v následujících měsících máme na co těšit. Čeká nás konečně souboj na život a na smrt?

Snad si ještě vzpomenete na hysterickou reakci ministra Kalouska při obvinění Parkanové, nesmyslné obvinění expilota Daňhela ze zneužívání nezletilé dívky, letní Nečasovu eskapádu nebo Rathovi výhrůžky z basy. Nervozita bývalých i současných vrcholných představitelů naší země je zkrátka znát a nečekaně rychlé volby jim na klidu zřejmě nepřidávají.

Podle posledních odhadů voličských preferencí dávají blížící se volby šanci některým novým tvářím. V této chvíli asi těžko odhadovat, jak se po vstupu na prvoligové politické hřiště zachovají, ale existuje určitá naděje, že by s nimi do parlamentu mohl přijít svěží vítr a chuť něco dořešit. Že plynule nenavážou na nicneříkající mlžení ostřílených matadorů, kteří za 20 let politické praxe zcela ztratili kontakt s realitou a jen přihlíželi bezprecedentnímu rozkrádání státní kasy. ODS, ČSSD, TO09, KSČM...je jedno za jakou stranu hajzl kandiduje. Vinu za současný stav naší země nesou všichni.

Stejně jako ve sportu, i tady nastal čas nejen na výměnu trenéra a šéfa svazu, ale i na obměnu hráčů na klíčových postech. A tím nejsou myšlena jen křesla ministrů, ale v první řadě jejich náměstků a nenápadných úředníků, přes které protékají miliardy, aniž by o nich někdo hovořil. Opravdu si myslíte, že úředník s platem 50.000,- měsíčně odolá milionové nabídce za jedno razítko?

Český národ dokáže být ve sportu velmi kritický, jak se mohl nedávno přesvědčit Michal Bílek. Kéž bychom dokázali být stejně kritičtí, ale i stejně rozhodní i v politice, a přestali bychom se rozhodovat podle prázdných slibů stále těch stejných figurek. Máme velkou šanci nominovat do politické reprezentace země nové hráče. Ty, které bude jejich práce ještě bavit, kteří si svoje politické a lobbistické vazby teprve začnou budovat a nebudou mít problém ty stávající a dobře zajeté zpřetrhat.

Kéž bychom se po volbách dočkali opravdového vyšetřování i pro laika naprosto průhledných kauz, kterému politici na levici i pravici s vypětím všech sil ještě stále dokáží bránit. Pak by byl jejich předvolební strach opodstatněný a naše účast ve volbách smysluplná. 

Autor: David Matuška | středa 9.10.2013 10:59 | karma článku: 15,71 | přečteno: 426x