Rozhovor s předsedou Fašistické Strany Čech a Moravy

3. 12. 2012 14:24:46
Když jsem poprvé slyšel název strany s tímto názvem, myslel jsem si, že se jedná o nejapný žert. O to větší překvapení pro ně bylo, když pan Karel Konrád kývnul na rozhovor, který jsem se rozhodl v nezměněné podobě uveřejnit na svém blogu. K setkání došlo koncem listopadu v kavárně v centru Prahy, a kdo by čekal, že proti mně seděl plešatý pán s kanadami, šeredně by se mýlil. Distingovaný pán středního věku v dobrém obleku ze sebe chrlil jedno suverénní prohlášení za druhým, jakoby ani netušil, co zkratka FSČM vlastně znamená. Ostatně posuďte sami :

Upřímně, o Vaší straně jsem se dozvěděl teprve před týdnem a na začátku jsem si myslel, že se jedná o nějakou formu recese.
(...smích...) To chápu. Oficiální registrace naší strany proběhla teprve nedávno a její představení veřejnosti připravujeme až na květen 2013.

Neměl jsem ani tolik namysli historii strany, jako její název?
Chápu. A věřte mi, že jsme dlouho v grémiu přemýšleli, zda název strany trochu nepřizpůsobit náladě ve společnosti. Ale rozhodli jsme se postavit čelem nejen k našemu současnému programu, ale i k minulosti, která myšlenku fašismu velmi zdiskreditovala.

Fašismus je ale v České republice postaven mimo zákon?
Víte, ono je to trochu složitější. Myšlenka fašismu a fašistické vlády je velmi stará a nesmíme ji zaměňovat z nacistickými zločiny za druhé světové války. Fašismus je dle mého názoru legitimní politický směr, podobně jako kapitalismus nebo komunismus. Jen jsme historicky udělali asi největší a nejviditelnější chyby.

Nazývat 60 milionů obětí, genocidu a světovou válku omylem mi přijde trochu zvrácené, nemyslíte?
Nenechal jste mě dokončit myšlenku, ale budiž. Ano. To, co se odehrálo ve čtyřicátých letech je jedno velké neštěstí, které ale nepramenilo z myšlenky fašismu. Byla úplně jiná doba, jiná atmosféra ve společnosti. Na východě se formovala stalinistická supervelmoc, měli jsme v dobré paměti hospodářskou krizi a bez silného vedení by se situace v Evropě asi nedala vyřešit. To, co následovalo, bylo jen nešťastné vyústění politiky světových velmocí, které uvrhly svět do války. A za války se dějí hrůzostrašné věci na obou stranách, tedy nejen v Německu, ale i ve spojeneckých zajateckých táborech, o Rusku nemluvě. Jak by dnes asi vypadaly učebnice historie, kdyby Německo válku vyhrálo?

Snad nechcete popřít vinu Německa a Adolfa Hitlera za Druhou světovou válku?
Vůbec ne, tady se bohužel naše vedení dopustilo klíčových omylů, které nás na dlouhých padesát leh uvrhly do ústraní politického dění. Celá situace se tehdy měla řešit podobně, jako dnes. Tedy dohodou. Jen by nebyla Evropa řízena z Bruselu, ale z Berlína. Společný postup Evropských zemí by tehdy možná válce dokázal zabránit. Právě naše nejednotnost dala prostor Sovětskému svazu a Americe pro zásah do dění v Evropě a tento vliv si následně udrželi dalších 40 let, potažmo dodnes!

Nezlobte se, ale máte zcela jiný pohled na historii než zbytek civilizovaného světa a upřímně bych se bál, že za tyto myšlenky skončíte ve vězení.
Žijeme v demokratické zemi a pohled na historii by tedy neměl být důvodem ke kriminalizování jednotlivců s jiným, než většinovým názorem. Něco jiného je pohled na současnost a hlavně na budoucnost, kde přicházíme myslím s legitimním a pokrokovým programem.

K tomu se určitě dostaneme, ale jak je vůbec možné, že v zemi, kde Vaše vláda zavraždila stovky tisíc obyvatel, umožnila legislativa vznik strany s názvem „Fašistická“?
Svým způsobem Vás chápu, ale odpovězte si nejdříve na otázku, proč by měla tento prostor dostat pouze levicově uvažující část obyvatel. Opravdu si myslíte, že současné rozvržení politických sil uspokojuje všechny obyvatele této země? V České republice neexistuje žádná opravdu radikálně pravicově orientovaná strana, zatímco na levém protipólu je levice zastoupena Komunistickou stranou, jejíž historii bych označil za minimálně stejně kontroverzní, jako je tomu u naší strany. Naučme se dávat v demokracii stejný prostor všem, jinak se nebavíme o demokracii, ale o nějaké její regulované formě, což ve své podstatě musí vygenerovat politický paskvil.

Nejsem si jistý, jestli zrovna z Vašich úst by měly zaznívat rady pro vedení demokratického státu.
A proč ne? Rady přece může dávat každý, proto žijeme v demokracii. Já, jako volič, pouze postrádám na politické scéně opravdu pravicovou stranu a tu v historii vždy reprezentovala myšlenka fašismu. V jižní Americe, ve Španělsku,...

Myslím, že diskusi na téma „historie“ raději ukončíme, protože se určitě neshodneme. Pojďme se tedy podívat do současnosti a budoucnosti. Čím hodlá FSČM oslovit potencionální voliče?
Nevidím důvod, proč bychom se neměli shodnout. Vy mi jen opakujete dogmata, která Vás roky učili ve škole. A nechci se Vás dotknout, ale dle věku soudím, že to možná byli ještě soudruzi a soudružky učitelé.

To máte sice pravdu, ale za posledních dvacet let jsem si dokázal udělat svůj vlastní názor. Pojďme zpátky k Vašemu programu.
Víte naše strana se za historické křivdy, zločiny páchané na obyvatelstvu, za válečná zvěrstva a další nešťastné kroky mnohokrát omluvila a jasně jsme definovali i naše současné postoje, které se vůči historickým chybám našeho předchozího vedení dostatečně vymezují. Nejsme fašisté z roku 1935. Žijeme v jednadvacátém století!

Historii opravdu nechme být. Zpátky k Vašemu programu.
Hlavním bodem našeho konsolidovaného programu je opravdu silná Evropa, založená na silných státech, které se shodnou na klíčových krocích k oživení ekonomiky, průmyslu, vzdělávání, kultury a na jednotné zahraniční politice. Evropa by měla mít silné vedení v čele s ekonomicky nejsilnějšími státy, jako je Francie a Německo. Co se národní politiky týče, tam jsou priority jasné. Chceme být v silné a jednotné Evropě, chceme znovu oživit průmyslovou výrobu, zvýšit zaměstnanost, upřednostnit snaživé a pracovité občany před lenochy a vytvořit opravdu motivované a konkurence schopné prostředí pro náš další růst.

Já Vás s dovolením zastavím. To je jen spousta frází, které slyšíme ze všech stran politického spektra. Mohl by jste být konkrétnější?
Na každé téma, které jsem zmínil, bych mohl povídat několik hodin a tolik času jistě nemáme, ale pokud se chce někdo s naším programem seznámit blíže, odkázal bych ho na naše oficiální stránky nebo na profil na sociální síti Facebook. Ale jen namátkou. Evropa by měla mít centrální vládu, která řídí zahraniční politiku, bankovní systém a reguluje zásadní odvětví, ve kterých dokážeme zhodnotit jednotný postup Evropy vůči zbytku světa. Ostatní záležitosti by zůstávali v pravomoci jednotlivých států, které by ale akceptovali předem definovaný směr a cíle. Tolik k nadnárodní politice. V naší zemi bychom chtěli primárně oživit skomírající těžký průmysl. Vždyť třeba taková Zbrojovka Brno, průmysl na Ostravsku...

Zbrojovka? To už zase trochu zavání třicátými lety v Německu?
A viděl jste někdy ekonomické výsledky předválečného Německa? Proč by se měly zbraně vyrábět jen v USA nebo v Rusku, když u nás můžeme navázat na dlouhou historii tohoto odvětví.To stejné ocelárny,...

Má snad začít svět znovu zbrojit jen proto, aby zlepšil svoji ekonomickou situaci? To zákonitě povede k válce, nemyslíte?
A copak se dnes neválčí pane redaktore? Podívejte se na Afganistan, Irák, pásmo Gaza, na vyostřenou situaci v Iránu nebo v Sýrii. Přiznejme si to, válčit se vždycky bude, tak proč zahodit jeden segment průmyslu jen proto, že chceme být humánnější než zbytek světa. Ale zbrojní průmysl je jen jedna kapka v moři. Proč dovážíme téměř všechno spotřební zboží z Číny, která se díky tomu stala nejsilnější ekonomickou velmocí? Copak si nejsme schopni vyvinout a vyrobit vlastní televizi nebo pračku? Proč takové zboží nezdaníme dovozní přirážkou, která umožní našim výrobcům cenově konkurovat? Proč do ČR dovážíme chleba nebo mléko?

Tato argumentace mě trochu připomíná „komunistickou“ rétoriku. Žijeme v globalizovaném světě, kde vše reguluje pouze nabídka a poptávka, a tedy výsledná cena.
Ale prosím Vás, globalizace je jen pojem, který našim vládám umožňuje bezprecedentně prodávat vše hodnotné na východ a inkasovat za to rychlé a jednoduché peníze. Právě proto potřebujeme silnou Evropu, která bude vystupovat jako jeden hráč na globálním ekonomickém hřišti.

Zaměřme se zpátky na Českou republiku. Překvapením pro mě byl již samotný vznik Vaší strany, ale vůbec si nedokážu představit, s kým chcete svůj program realizovat?
Nějaká předběžná jednání už máme za sebou. Přestože jsem zastáncem přísně pravicové politiky, v řadě věcí se shodneme třeba i s Komunistickou stranou. I oni si za poslední roky prošli důkladnou očistou a znovu se vracejí tam, kam v demokratické společnosti patří. A proč bychom neměli spolupracovat na společných cílech. Nechme jednou pro vždy politikaření a začněme dělat opravdovou politiku. S jasným cílem a hlavně pro lidi.

Další ukázka populistické politiky. Vy si dokážete představit spolupráci s Vašimi odvěkými nepřáteli?
Proč s nepřáteli. Ano, historicky jsme se nesetkali zrovna v nejvhodnější dobu, ale pokud najdeme společné body v programu, proč pane Bože nespolupracovat. To stejné platí pro ČSSD. I tato strana ukázala, že umí jednat konstruktivně a aktuální rozložení politických sil v krajích o tom jasně vypovídá. Jedinou otázkou je, na co takto silný mandát využijí. Pokud to bude ve prospěch státu a občanů, potom říkám proč ne? Pravda není nalevo nebo napravo, ale jak tomu už bývá, je někde uprostřed. Proto potřebujeme jasně vyhraněné politické spektrum. Nás a komunisty již lidé znají, ale co víte třeba o Věcech Veřejných, TOP09 a podobných čistě prospěchářských uskupeních?

I tak si nemyslím, že si s Vámi kdokoliv sedne za jeden jednácí stůl. Program neprogram. Myšlenka fašismu je u nás tuším stále na hranici zákona?
Váš názor naštěstí nesdílí většina obyvatelstva České republiky a podle prvních ohlasů najdeme mezi lidmi, i mezi politickými stranami, dostatečné pochopení a podporu v klíčových bodech našeho programu. A o nic jiného nám v této fázi nejde. Česká republika potřebuje silnou pravicovou stranu a s námi ji zcela jistě získá.

Co by jste vzkázal obětem genocidy a všem těm, jejichž rodinní příslušníci, kamarádi a známí byli popraveni během nacistické okupace Československa?
Vzkázal bych jim, že se omlouváme. Že se omlouváme za všechny nepravosti a křivdy, ke kterým během války došlo. Že cítíme morální odpovědnost, a že o to větší je naše motivace pro ně pracovat a postarat se o jejich lepší budoucnost. Měli jsme hodně času na přemýšlení, na vnitrostranickou diskusi a na vyrovnání se s minulostí. Věřím, že všichni byli alespoň z části odškodněni, a že je tato stinná doba definitivně za námi. Dívejme se kupředu.

Nejsem si jistý, jestli to bude stačit... Teď několik krátkých otázek a poprosím stejně krátké odpovědi. Vlastně mě zajímá jen Váš názor na několik pojmů.

Rasová segregace?
Ale pane redaktore, to od Vás bylo dost levné nemyslíte?

Zajímá mě jen názor.
V našem programu nenajdete ani zmínku o rasové nebo národnostní segregaci. Tečka.

Takže by Vám nevadilo, kdyby proti Vám seděl redaktor černé pleti?
A proč by pane Bože měl v České republice dělat rozhovor černoch? Když budu dávat rozhovor pro tisk v Nigérii, tak prosím, ale proč tady? Nerozumím tedy otázce, ale čistě hypoteticky by mi to nevadilo.

Izrael versus Palestina?
Další podpásová otázka. Nikdy jsem nikde neřekl jediné křivé slovo proti židům...

Na to jsem se Vás neptal, zajímá mě jen názor na aktuální téma zahraniční politiky.
Tak všichni víme, že Palestina z části nárokuje to, co jim mocnosti během první a druhé světové války slíbily. Takže nejsem zastáncem roztahovačnosti Izraele v oblasti, která historicky náleží Palestincům.

Adolf Hitler?
Kontroverzní, ale zcela neobjektivně hodnocená osoba. Prohrál válku. Tečka.

Evropská Unie – ano nebo ne?
V jiném pojetí, ale určitě ano.

NATO?
Stejná odpověď. Zasloužili by jsme si čistě evropský obranný pakt.

Vám nejbližší prezidentský kandidát?
Nikdo z těch, kdo posbíral nebo vykšeftoval 50.000 podpisů.

A koho by Vaše strana nominovala?
Nechci nikoho z našich mediálně slavných příznivců diskreditovat. Máme na to další 4 roky, pokud se nemýlím.

Kdy oficiálně představíte FSČM veřejnosti?
V květnu 2013 na demonstraci k uctění svátku práce.

Odhadovaný výsledek v parlamentních volbách?
Pesimistický 8% optimistický nad 10%.

Tak jak se Vám četl tento rozhovor? Polil Vás studený pot? Tak si někdy přečtěte aktuální tisk a to, co do světa pouštějí příznivci KSČM! Jak je možné, že v České republice existuje strana, v jejímž názvu je i 20 let po revoluci slovo Komunistická ??? Ve většině krajů vládne koalice ČSSD + KSČM !!! A kromě hrstky studentů středních škol nikdo nedemonstruje, neprotestuje a nestávkuje !!! Pokud toto umožňuje demokracie, pak nezbude nic jiného, než založit Fašistickou Stranu Čech a Moravy, aby všem tento legislativní paskvil došel !!! Nebo snad chceme dávat na misky vah 60.000.000 obětí fašismu a 100.000.000 obětí komunismu?

Postavme KSČM mimo zákon !!! A pokud to námi zvolená vláda nedokáže prosadit, pak demonstrujme, podávejme na ně trestní oznámení za propagaci nezákonných myšlenek a pokud ani toto nepomůže, bijme komunisty po hlavách na jejich demonstracích !!! Jinak se brzy dočkáme v novinách a v televizi i podobných rozhovorů, jako je tento, naštěstí stále jen vymyšlený !!! Tuto aktivitu můžete podpořit na http://www.facebook.com/zrustekscm

Autor: David Matuška | pondělí 3.12.2012 14:24 | karma článku: 32.33 | přečteno: 5249x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5100
Dění kolem nás by nemělo zůstávat bez reakce a povšimnutí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...