Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země = Pokora

Země, voda, vzduch… Tři prostředí, ve kterých se rodíme, žijeme a nakonec i umíráme. Tři světy, které můžeme díky moderní technice navštěvovat, poznávat a stále ještě objevovat. Zároveň ale tři prostředí, kterým v dnešní hektické a uspěchané době věnujeme tak málo pozornosti, přestože jsou klíčové pro náš život. Jsme zahleděni do svých plánů, svázáni často nepotřebnými závazky a motivováni na jasné a rychlé výsledky. Nevážíme si času, nevážíme si vlastního bytí a plánujeme, jako bychom věděli, jak dlouho nám bude umožněno žít.

V průběhu života nás občas zaskočí momenty, na které nejsme připraveni. Momenty, které zásadním způsobem změní náš pohled na svět, naše plány a životní priority. Většina z nich ale nepatří mezi pozitivní. Vážná nemoc, ztráta blízké osoby…to všechno jsou situace, ve kterých máme tendenci rekapitulovat, přehodnocovat a učit se. Často už ale bývá pozdě.

Existuje pouze jediná lidská činnost, při které se riziku vážného zranění nebo dokonce smrti vystavujeme dobrovolně a zcela záměrně. Činnost, při níž často zacházíme až na samotnou hranici lidských možností jen proto, abychom poznali sami sebe a svět kolem nás. Touha zdolávat nejvyšší vrcholy světa, objevovat skrytý svět pod vodní hladinou nebo létat jako ptáci je snad stejně stará, jako lidstvo samo. Zkuste se na chvíli zastavit. Zhluboka se nadechněte a nechte na sebe působit okolní prostředí. Inspirujte se jedinečnými výkony a sami se vydejte poznávat zemi, vodu nebo vzduch. Nezáleží na tom, jak vysoko, hluboko nebo daleko se dostanete, jde o to, co poznáte cestou. Naučte se vážit si každého nádechu, tepla, světla, jídla…važte si času a važte si hlavně sami sebe…

Země = Pokora

Příroda nás dokonale vybavila pro pobyt na povrchu zemském a zároveň nám připravila ideální podmínky pro spokojený život. Střídání dne a noci, optimální teplota a tlak, všudypřítomný vzduch a v něm blahodárný kyslík. Po zemi chodíme, běháme, plazíme se :-) Logicky se tedy nebudeme věnovat těmto pro nás samozřejmým činnostem, ale aktivitám, při kterých zemi poznáváme z trochu jiného úhlu.

Naše planeta, a její pestrá a často prapodivná zákoutí, přímo vyzývají k objevování. Vysoké hory, hluboké jeskyně, zasněžené pláně…  Cesty do výšek, hloubek nebo dálek nás ale obvykle vystavují méně přívětivým podmínkám. Můžeme sice spoléhat na kvalitní vybavení nebo perfektní fyzickou kondici, ale ve vypjatých a stresových situacích nakonec stejně vždy rozhodují zkušenosti a dobrá znalost vlastního těla. Právě poznání sebe sama je cestou k bezpečnému provozování všech extrémních aktivit a ve svém důsledku i k plnohodnotnějšímu životu.

A právě to je odpovědí na logickou otázku, zda má vůbec smysl vystavovat svoji křehkou tělesnou schránku relativně zbytečnému riziku. Ano má a je jedno, jak vysoko musíte vystoupat nebo jak daleko zajít. Je jen na Vás, jestli budete chodit po značených horských stezkách nebo zda budete zdolávat nejvyšší vrcholy světa. Důležité je, aby jste hledali cestu k vlastnímu já, aby jste si uvědomili hodnotu všedních dnů, aby jste si přiznali vlastní pomíjivost a aby jste v sobě našli pokoru, která dnešní době tolik chybí. Další informace najdete na www.facebook.com/Adrexcz

Související článek :

Země, voda, vzduch...Poznejte svět ve 3D

Autor: David Matuška | pondělí 18.3.2013 12:15 | karma článku: 9,15 | přečteno: 386x
  • Další články autora

David Matuška

Velký státník Miloš Zeman

Každý velký státník by se měl něčím významným zapsat do dějin. Miloš Zeman se během slavnostního předávání státních vyznamenání nepřímo přirovnal k T.G. Masarykovi, takže se za velkého státníka nepochybně považuje. Některým politikům se podaří získat slávu ještě za života, činy těch ostatních se dočkají uznání až po jejich skonu.

4.11.2013 v 12:53 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Politika

David Matuška

Ano / Ne - Nový koncept předvolebních televizních debat

Předvolební televizní debaty s představiteli starých i nových politických uskupení jasně ukázaly, že si televizní stanice s tímto formátem pořadu absolutně nevědí rady. Na některých kanálech politiky omezují odpočtem času, ČT zase nasadila šíleného Moravce, který určuje nejen otázky, ale i správné odpovědi. A výsledek? Obecné formulace, prázdné sliby a donekonečna omílané fráze bez obsahu.

25.10.2013 v 12:17 | Karma: 17,51 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

David Matuška

Volby 2013 : Voliči rozhodnou, kdo půjde bručet

Tak trochu s úsměvem a očekáváním sleduju politické šachy na obou pólech politického spektra. V pozadí boje za lepší zítřky České republiky je často cítit mnohem silnější motivace, která možná s politikou tak dalece nesouvisí. V kontextu panických reakcí některých vysoce postavených státních úředníků na případné změny v obsazení klíčových resortů a odporu k vyšetřování podezřelých machinací, nabývám pocit, že se v následujících měsících máme na co těšit. Čeká nás konečně souboj na život a na smrt?

9.10.2013 v 10:59 | Karma: 15,71 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

David Matuška

Česko ničí líná střední vrstva – lidi, začněte makat !

Nedávná návštěva Ukrajiny mě definitivně přesvědčila o tom, že hlavním problémem české společnosti je sociálními jistotami zlenivělá takzvaná střední vrstva. Neustálé pokukování po životním standardu našich západních sousedů nás přivedlo na hříšnou myšlenku, že to možná půjde i bez práce a bohužel nás vyslyšeli naši političtí předáci, kteří podobně nesmyslné úvahy začlenili do probíhajících volebních kampaní.

4.10.2013 v 15:07 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika

David Matuška

Paňmámo, ten Váš Nollen, ten se mě tůze natrápil :-)

V názvu článku jsem si dovolil použít hlášku z oblíbené pohádky Honza málem králem, protože přesně vystihuje moje aktuální pocity. Respektive pocity, kterými jsem si postupně procházel od chvíle, kdy jsem se rozhodl pro sólo výstup nádhernou cestou na 4.107 metrů vysoký Mönch v bernských Alpách ve Švýcarsku.

20.8.2013 v 10:53 | Karma: 8,38 | Přečteno: 362x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5100x
Dění kolem nás by nemělo zůstávat bez reakce a povšimnutí.