Hledáme ministra…základní požadavky jsou :

25. 11. 2012 9:50:06
Více než deset let působím v soukromém sektoru a při své práci čas od času řeším i personální záležitosti a nábor nových spolupracovníků. Umím si tedy představit, jak těžké občas může být najít a poznat toho správného uchazeče, který splňuje všechna očekávání. Vzdělání, praxe, reference, postoj nebo cíle, to jsou základní parametry, které myslím většina personalistů řeší dnes a denně.

Dost dobře pak nedokážu pochopit, podle jakého klíče jsou často dosazování klíčoví manageři v naší zemi, tedy ministři jednotlivých resortů. Majitel stavební firmy vede dopravu, zemědělec řídí ministerstvo zdravotnictví a další podobné anomálie, které dávají jasně najevo, že moc politická je nadřazena moci odborníků. Pokud se podíváme na stát jako na velkou společnost zaměstnávající miliony zaměstnanců, a bohužel dlouhodobě hospodařící se ztrátou, pak je to právě vrcholový management, kde je potřeba začít se změnami.

Ministr = odborník

Jako předseda vlády, tedy jako ředitel společnosti, mám za úkol poskládat tým špičkových managerů, od kterých samozřejmě očekávám dlouholetou praxi v daném oboru, ty nejlepší reference a zcela jistě bezúhonnost a jasně definované cíle, čeho chce v určitém období dosáhnout. Výběr nižšího managementu, tedy náměstků a tajemníků, je plně v režii ministra a nikdo a nic mu nesmí do tohoto procesu zasahovat. Nese totiž plnou zodpovědnost za jejich práci.

Personální audit

Jakmile je jmenován management, přichází na řadu stávající zaměstnanci. V malé firmě se standardně zahájí osobní pohovory s jednotlivci, ale v takto velkém podniku je jedinou funkční variantou personální audit. Existuje řada renomovaných, zahraničních a hlavně nezávislých společností, které Vám bez servítek předloží skutečný stav Vaší firmy, včetně doporučení, jak dále postupovat. Upřímně si neumím představit, k jakému závěru by došly u našeho státního aparátu, nicméně předpokládám, že pro spoustu úředníků by to rozhodně nebyly závěry pozitivní. Bolestivý, ale nezbytně nutný krok k úsporám. Je jedno kdo, kde a jak dlouho sedí. Otázkou je, zda existuje důvod, aby tam seděl.

Systém odměn

Vrcholový management v soukromém sektoru je většinou motivován úspěšností takovýchto změn, a proto i ministr nebo náměstek by měl být za svůj výkon a výsledek, nikoliv za práci, náležitě odměněn. Osobně bych se nebránil, pokud by měl získat určitý podíl z uspořených peněz. Pokud mu ho nedáte jako jeho přímý nadřízený, sebere si ho od subdodavatelů, tedy korupčním jednáním nebo z předražených státních zakázek. Hodnotit by se měl samozřejmě i výsledek za celé funkční období, za které by měly být vypláceny mimořádné bonusy nebo v opačném případě rozdávány výpovědi. Občané, jakožto zaměstnanci a drobní akcionáři podniku, by jednou ročně mohli nahlédnout do účetnictví a podívat se na práci a hlavně výsledek svých nadřízených. Od obecního úřadu až po ministerského předsedu. Z těchto podkladů by pak mohli čerpat informace před dalšími volbami a celý proces by mohl začít znovu.

Kde začít?

Ideálních a možná vlastně idealistických scénářů a doporučení by jsme mohli vymyslet nepočítaně, ale jak takovýto systém uvést do života? Začněme tlačit na naše starosty, hejtmany, ministry a politické strany, aby předkládaly jasné výsledky. Zvyšme naše požadavky na odbornou způsobilost našich nadřízených a nevolme politiky jen podle krátkých hesel na billboardech a podle více či méně usměvavého obličeje. Požadujme opravdovou vládu odborníků a buďme v našich požadavcích důslední. Choďme k volbám, kroužkujme, pišme blogy a pokud nebudeme spokojení, demonstrujme. Možná se pak jednou dočkáme inzerátu : Hledá se ministr...požadujeme...

Autor: David Matuška | neděle 25.11.2012 9:50 | karma článku: 18.29 | přečteno: 986x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.32 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5100
Dění kolem nás by nemělo zůstávat bez reakce a povšimnutí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...