Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od silných vládců do spirály demokratických voleb…

Název tohoto blogu bude asi zapotřebí trochu osvětlit. Těch, co kopou do politiků na regionální nebo celorepublikové úrovni je spousta a rozhodně není mou ambicí zařadit se mezi tak početnou a nekonkrétní skupinu blogerů. Dovolím si ale krátkou polemiku na téma demokratický systém, svobodné volby a výběr vůdců.

Od úplných začátků naší civilizace, myšleno od těch, ze kterých máme i jiné než kosterní pozůstatky, probíhá ve společnosti pravděpodobně stejná diskuse. Kdo a proč by měl určovat někomu jinému co má a nemá dělat, kdo by měl dávat směr a smysl našemu životu a proč by jsme to vlastně měli dobrovolně respektovat. Co se pravděpodobně mění, jsou argumenty, kterým jsme ochotni věřit, a podle kterých jsme schopni vůdce přijímat a respektovat. V dobách dávno minulých byla rozhodující síla. Schopný člověk nebo rod, který dokázal dát dohromady největší objem majetku, dokázal také postavit největší armádu a s ním pak své okolí postupně „přesvědčit“ o správnosti svých názorů. Tento způsob argumentace je chtě nechtě nejefektivnější dodnes, a ačkoliv to naše uši nerady slyší, je stále často používaný.

Vedení bez války…

Jak ale přesvědčit vlastní národ, že jste správný vůdce, aniž by jste museli tasit meč? Museli jste vědět a znát více než ostatní. Například kdy dojde k zatmění slunce, kdy asi by mohlo konečně zapršet a nebo jinou, většinou tehdy neznámou „novinku“, která přesvědčila ostatní kolem Vás, že jste ti praví a předurčení pro jejich vedení. Jenže i tyto novinky se časem ohrají a počet astronomů, astrologů a prehistorických meteorologů znemožňuje efektivní využití přírodních úkazů. Co dál? Náboženství. Věci se zcela jistě nedějí jen tak, sami od sebe. Přístup ke vzdělání měla dříve jen poměrně úzká skupinka obyvatel a pokud ona našla společnou řeč, pak chudák, který obdělával pole, asi nezkoušel o většině věcí polemizovat. Jenže i náboženství se postupem času formovalo až do dnešní podoby a začalo tak ztrácet svůj vliv na světskou moc. Tam stále dominovala převaha válečníků a movitých patriarchů. Spojením těchto dvou světů, náboženství a síly, vznikly monarchie, království, sultanáty a řada dalších politických systémů, které na spoustu let vyřešily problém s volbou a následovnictvím vůdců.

Od monarchie k vládě strachu…

Zlomový moment ale přišel ve chvíli, kdy v několika monarchiích vyzkoušel lid popravit svého krále. Bůh nezasáhnul a vůdce jím dosazený na trůn se stal jen torzem obyčejného člověka. Začal růst vliv „obyčejných lidí“ na dění kolem nich, zvyšoval se počet vzdělanců, rozvíjelo se školství a zjednodušeně dostupnost informací. Jak ale řídit národ, když každý ví, že nejste nikým předurčen a nejste za něj tedy ochotni ani bojovat, ani pro něj pracovat? Většina nadpřirozených úkazů je vědecky vysvětlena, náboženství se definitivně odděluje od výkonné moci a mezi lidem bují pocit, že by měli sami rozhodovat o svém osudu. Nezadržitelně se blíží demokratizace společnosti, respektive nástup politických systémů, které pro svoji existenci nutně potřebují „souhlas“ lidu. Každý na to jde svou cestou. V Německu přes bohaté a rasově vyhovující „nadobčany“, v Rusku přes chudinu, kterým naopak slíbí majetek těch bohatých. Myšlenky sice protichůdné, ale cíl stejný. Ostatně fašisté i komunisté vyhráli ve svých zemích „svobodné volby“.

Jenže i tady nakonec přijde na zbraně a na konfrontaci. Po dvou světových válkách, díky informacím, filmům a archivům, již většina populace ví, že válka bolí všechny, a že vůdce, který slibuje blahobyt dosažený silou, neříká pravdu. Koho tedy ale nechat vládnout a proč? Další alternativou je tedy přirozeně využití tohoto celosvětového povědomí, tedy strachu z války. Pojmy jako studená válka, válka proti terorismu, hospodářská krize…ty všechny nás nutí respektovat některá ne vždy příjemná rozhodnutí našich vůdců, přestože si je do zastupitelských orgánů sami volíme.

Jak vládnout vzdělané společnosti…

Strach má ale jednu velkou vadu…časem otupíte a přestanete se bát. Systém založený na strachu z něčeho je tedy stejně jako všechny předchozí, časově limitován. Předpokládám, že by se asi těžko dařilo panu Bushovi donekonečna omlouvat války tak dobře skrytými zbraněmi hromadného ničení, že je nikdo nikdy nedokáže najít. Co ale dál, jak tedy vládnout společnosti, která má dokonalý přístup k informacím, kde každý může prezentovat jakékoliv názory, aniž by byl vězněn, mučen nebo upálen? Na řadu přichází další, ve své podstatě nevyhnutelný krok, tedy vláda lidu. Nazývejme ji jakkoliv. Dřívější pokusy sice nedopadly příliš slavně, ale máme vůbec nějaké alternativy? A co je to vlastně ta vzdělaná společnost?

Věnujme se na chvíli zemím, ve kterých se předpokládá alespoň základní přístup ke vzdělání a vynechme tedy pro tentokrát země, které jsme se naučili nazývat třetím světem. Systém školství je ve většině zemí rozdělen do několika úrovní, tak aby se většina populace dostala k všeobecnému povědomí od naší civilizaci, aby uměla číst a psát a aby se dokázala zařadit do pracovního procesu. Následuje vzdělávání, které Vás předurčuje pro určitou oblast působnosti nebo Vás systematicky připravuje na nejvyšší úroveň vzdělávacího procesu, tedy na univerzitní nebo vysokoškolské studium. Tady už zraje a vzniká elita národa, na slovo vzatí odborníci, kterým je předurčena pozice vedoucích pracovníků, odborníků a morálních vůdců národa. Ne nadarmo právě tady útočila většina totalitních režimů nejdříve a nejkrutěji. Jak ale systém vzdělávání koresponduje s volebním systémem ve většině zemí? V čem se liší hlas moudrého vysokoškolského profesora například od hlasu nevzdělaného recidivisty a kriminálníka?

Hloupý národ nemůže mít moudré vůdce…

Odpověď na předchozí otázku zní „v ničem“! Co to ale znamená pro volební systém, který je postaven čistě na kvantitě odevzdaných hlasů? Pokud přijmeme fakt, že systém vzdělávání v naší a ostatních civilizovaných zemích je selektivní, pak zákonitě generujeme jen relativně úzkou skupinku moudrých lidí, která je ve značném nepoměru k těm ostatním, méně vzdělaným. U volebních uren jsme si ale všichni rovni, takže volební výsledky můžeme očekávat ve stejném rozložení sil mezi moudrou a „méně moudrou“ částí dospělé populace. To samo o sobě ale neznamená, že budeme mít hloupé vedení země, jen pro to vzniká dobře prohnojené podhoubí. Pak už stačí jen ústupek politických představitelů, kteří za cenu velkých ústupků a zlomení vlastní páteře kývnou na veřejnou poptávku a hlas davu, a přizpůsobí svůj program, záměry a nakonec i faktické kroky většině. Pak máme zaděláno na průšvih, který ale stejně jako všechny předchozí nezdary nebude trvat věčně. Škoda jen, že jsem stále nedokázal přistoupit na myšlenku reinkarnace, protože už teď bych se těšil a byl zvědavý, do jakého systému se znovu narodím.

Čekáte řešení na závěr? Čekáte zbytečně, protože to bychom museli hlasovat a výsledek, který by z toho vzešel, bych určitě nerad prezentoval pod svým pracně zformulovaným článkem. Takže hodně sil a trpělivosti s našimi vůdci, nemohou být totiž lepší, než si vlastně sami zasloužíme.

Autor: David Matuška | pátek 23.11.2012 8:33 | karma článku: 15,86 | přečteno: 798x
  • Další články autora

David Matuška

Velký státník Miloš Zeman

Každý velký státník by se měl něčím významným zapsat do dějin. Miloš Zeman se během slavnostního předávání státních vyznamenání nepřímo přirovnal k T.G. Masarykovi, takže se za velkého státníka nepochybně považuje. Některým politikům se podaří získat slávu ještě za života, činy těch ostatních se dočkají uznání až po jejich skonu.

4.11.2013 v 12:53 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Politika

David Matuška

Ano / Ne - Nový koncept předvolebních televizních debat

Předvolební televizní debaty s představiteli starých i nových politických uskupení jasně ukázaly, že si televizní stanice s tímto formátem pořadu absolutně nevědí rady. Na některých kanálech politiky omezují odpočtem času, ČT zase nasadila šíleného Moravce, který určuje nejen otázky, ale i správné odpovědi. A výsledek? Obecné formulace, prázdné sliby a donekonečna omílané fráze bez obsahu.

25.10.2013 v 12:17 | Karma: 17,51 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

David Matuška

Volby 2013 : Voliči rozhodnou, kdo půjde bručet

Tak trochu s úsměvem a očekáváním sleduju politické šachy na obou pólech politického spektra. V pozadí boje za lepší zítřky České republiky je často cítit mnohem silnější motivace, která možná s politikou tak dalece nesouvisí. V kontextu panických reakcí některých vysoce postavených státních úředníků na případné změny v obsazení klíčových resortů a odporu k vyšetřování podezřelých machinací, nabývám pocit, že se v následujících měsících máme na co těšit. Čeká nás konečně souboj na život a na smrt?

9.10.2013 v 10:59 | Karma: 15,71 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

David Matuška

Česko ničí líná střední vrstva – lidi, začněte makat !

Nedávná návštěva Ukrajiny mě definitivně přesvědčila o tom, že hlavním problémem české společnosti je sociálními jistotami zlenivělá takzvaná střední vrstva. Neustálé pokukování po životním standardu našich západních sousedů nás přivedlo na hříšnou myšlenku, že to možná půjde i bez práce a bohužel nás vyslyšeli naši političtí předáci, kteří podobně nesmyslné úvahy začlenili do probíhajících volebních kampaní.

4.10.2013 v 15:07 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika

David Matuška

Paňmámo, ten Váš Nollen, ten se mě tůze natrápil :-)

V názvu článku jsem si dovolil použít hlášku z oblíbené pohádky Honza málem králem, protože přesně vystihuje moje aktuální pocity. Respektive pocity, kterými jsem si postupně procházel od chvíle, kdy jsem se rozhodl pro sólo výstup nádhernou cestou na 4.107 metrů vysoký Mönch v bernských Alpách ve Švýcarsku.

20.8.2013 v 10:53 | Karma: 8,38 | Přečteno: 362x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5100x
Dění kolem nás by nemělo zůstávat bez reakce a povšimnutí.